Hungerspel – en barnlek?


Illustration: David ”Lorre” Lordin

I fredags tipsade vi om diverse filmer som är baserade på romaner. Vi blev så pass påverkade av vårt eget tips att vi packade ihop våra saker för att gå och se The Hunger Games.

Varken jag eller Andreas har läst boken så vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Vi förväntade oss dock inte en biograf full med fjortonåringar. Att känna sig gammal vid nitton års ålder är sällan ett gott tecken. Redan innan filmen hade hunnit börja var vi båda lite skeptiska.

När lamporna släcks och filmen börjar rulla glömmer man snabbt bort sin omgivning och fastnar istället för gestaltningen av Panems tolfte distrikt. 47 år innan filmen utspelar sig slogs ett uppror ner och för att påminna distrikten om vilka som bestämmer hålls varje år Hungerspelen. En tjej och en kille mellan 12 och 18 år slumpas ut från varje distrikt för att delta i en tävling på liv och död där man vinner genom att döda resten av deltagarna.

Det spännande med filmen är även om de lever i en framtidsvärld finns det ändå många paralleller till förintelsen. Jag kopplade personligen filmen till en möjlig efterkrigstid – hur Europa kunde se ut om tyskarna hade vunnit andra världskriget.  Det är svårt att avgöra om det är tanken eller om det är jag som försöker få något vettigt av en otroligt utdragen film som slutar precis som väntat. Jag tänker inte avslöja någonting men att det här är en ungdomsfilm är väldigt tydligt på sina ställen. Även om historien är hemsk och det finns många våldsamma inslag så är den alltför tydligt riktad till ungdomar för att jag skulle uppskatta den fullt ut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s